Ontwerper

Joost van der Vecht

Wie het werk van ontwerper Joost van der Vecht (1971) ziet, merkt meteen de esthetische gevoeligheid en het precieze spel van verhoudingen op. Het zijn de zeer gewaardeerde parameters van zijn succesvolle werk. Maar het is vooral zijn sterke intuïtie die de onderstroom vormt voor zijn ontwerptaal die mensen bewust maakt van de rol van de natuur in design.

Van der Vecht heeft altijd interesse gehad in het creëren van tijdloze objecten op het gebied van productdesign, meubelen en interieurarchitectuur. Het vinden van de essentie binnen de vorm en het gebruik van duurzame en toekomstgerichte materialen zijn twee dingen die voor hem vanzelfsprekend zijn. Zo ontstaat er een prachtige interactie tussen zijn eigen menselijke natuur en de natuur als omgeving. Deze elementen gecombineerd met zijn technische kennis en jarenlange ervaring leiden tot functionele, tijdloze en harmonieuze objecten.

Zijn reis als ontwerper begon in 1996 toen hij als productontwerper bij Arnold Merckx Design aan de slag ging. Het gaf hem de kans om te ontwerpen voor verschillende Europese design labels, waaronder het Nederlandse merk Pastoe. Het was het startschot van vele vruchtbare samenwerkingen en katapulteerde hem naar leidende rollen in de ontwerpindustrie. Hij werd art director voor een Utrechts meubelmerk en werkte nauw samen met ontwerpers en architecten als Naoto Fukasawa, Maarten van Severen en Vincent van Duysen. Tien jaar geleden zette hij niet alleen zijn eigen studio op maar begon hij ook samen te werken met verschillende Nederlandse labels, waaronder Not Only White, Arco en Occony. Een van zijn paradepaardjes is ‘Peak Chairs’ (won de ARC21 Meubel Award).

Voor Joost is het meer dan vanzelfsprekend om inspiratie te halen uit de symbiose tussen mens en natuur. Iets dat ongetwijfeld wordt gevoed door zelf veel tijd in de natuur door te brengen. Verschillende landschappen, vormen en texturen in de buitenlucht zijn de brandstof voor nieuw design. Gemaakt met biobased materialen, lokaal geproduceerd en/of samengesteld uit secundaire bronnen, allemaal geselecteerd op basis van tactiliteit.

‘De natuur speelt een belangrijke rol in mijn leven. In de bergen of in het bos voel ik me thuis en vind ik een gevoel van ontspanning. De harmonie die ik op deze plekken ervaar komt terug in mijn werk als ontwerper, soms bewust maar meestal onbewust. Deze diepe verbondenheid met de natuur is dan ook de basis voor de samenwerking met Occony. We komen snel tot de essentie van een project doordat iedereen vanuit dezelfde filosofie denkt en voelt. Het is dit gevoel van vanzelfsprekendheid dat onze wederzijdse ambities steeds hoger duwt. En dat zie je terug in de collectie die ik voor Occony mocht ontwerpen. Bescheiden en hoogwaardige producten die klaar zijn voor de toekomst.’

- Joost