Designer

Joost van der Vecht

Wie het werk van ontwerper Joost van der Vecht (1971) ziet, merkt meteen de esthetische gevoeligheid en het precieze spel van verhoudingen op. Het zijn de zeer gewaardeerde parameters van zijn succesvolle werk. Maar het is vooral zijn sterke intuïtie die de onderstroom vormt voor zijn ontwerptaal die mensen bewust maakt van de rol van de natuur in design.

Van der Vecht heeft altijd interesse gehad in het creëren van tijdloze objecten op het gebied van productdesign, meubelen en interieurarchitectuur. Het vinden van de essentie binnen de vorm en het gebruik van duurzame en toekomstgerichte materialen zijn twee dingen die voor hem vanzelfsprekend zijn. Een prachtig samenspel tussen zijn eigen menselijke natuur en de natuurlijke wereld. Gecombineerd met zijn technische kennis en jarenlange ervaring realiseert dat in functionele, tijdloze en harmonieuze objecten.

Zijn reis als ontwerper begon in 1996 toen hij begon als productontwerper bij Arnold Merckx Design. Het gaf hem de kans om te ontwerpen voor verschillende Europese designlabels, waaronder het Nederlandse merk Pastoe. Het was het begin van vele vruchtbare samenwerkingen en katapulteerde hem naar leidende rollen in de ontwerpindustrie. Hij werd art director voor een Utrechts meubelmerk en werkte nauw samen met ontwerpers en architecten als Naoto Fukasawa, Maarten van Severen en Vincent van Duysen. In 2013 begon hij te werken met verschillende Nederlandse labels na het opzetten van zijn eigen studio, waaronder Not Only White, Arco en Occony. Zijn topprestaties vertalen zich naar ‘Peak Chairs’ (winnen van de ARC21 Meubel Award).

Voor Joost is het meer dan vanzelfsprekend om inspiratie te halen uit de synergie tussen human design en de natuur. Iets dat ongetwijfeld wordt gevoed door zelf veel tijd in de natuur door te brengen. Verschillende landschappen, vormen en texturen in de buitenlucht zijn de brandstof voor nieuw design. Gemanifesteerd met materialen die bio gebaseerd zijn, lokaal geproduceerd en/of samengesteld uit secundaire bronnen, allemaal geselecteerd op basis van de fijne tactiliteit.

‘De natuur speelt een belangrijke rol in mijn leven. In de bergen of in het bos voel ik me thuis en vind ik een gevoel van ontspanning. De harmonie die ik op deze plekken ervaar komt terug in mijn werk als ontwerper, soms bewust maar meestal onbewust. Deze diepe verbondenheid met de natuur is dan ook de basis voor de samenwerking met Occony. We komen snel tot de essentie van een project doordat iedereen vanuit dezelfde filosofie denkt en voelt. Het is dit gevoel van vanzelfsprekendheid dat onze wederzijdse ambities steeds hoger duwt. En dat zie je terug in de collectie die ik voor Occony mocht ontwerpen. Bescheiden en hoogwaardige producten die klaar zijn voor de toekomst.’

- Joost