Ch. 01

Collectie

Occony verkoopt circulaire Dutch Design meubels (en neemt ze ook weer terug) 

Occony maakt volledig recyclebare meubels gemaakt van biologische afvalstromen. De meubelmaker richt zich vooral op de zakelijke markt maar introduceerde tijdens de coronapandemie ook design meubels voor thuis. Tijd dus voor een nadere kennismaking met deze vernieuwende ondernemers!

Occony werd in 2018 opgericht door Pim Dekkers. Hij werkte toen al even als zelfstandig meubelmaker en zag met eigen ogen hoe verkwistend de meubelindustrie is. Vrijwel alle meubels worden gemaakt van goedkope materialen die niet lang meegaan waarna het meubelstuk op de afvalberg belandt. Tel daarbij op dat mensen de afgelopen decennia veel meer zijn gaan kopen: niet één keer in de tien jaar een nieuwe stoel, maar twee of drie keer. Zo gebruiken we waardevolle grondstoffen voor maar een korte tijd en creëren we heel veel afval. Ik vind dat we daar vanaf moeten”, aldus Pim.

Een paar maanden na de start van Occony vond Pim in Rick Konings een co-owner. Pim en Rick leerden elkaar kennen tijdens het sporten waar Pim enthousiast vertelde over zijn plannen om de meubelindustrie te verduurzamen. Dit was een missie die Rick ook wel aansprak waarop ze besloten de krachten te bundelen. Niet veel later besloten ze zich aan te melden bij de ondernemerscommunity van ASN Bank en zo leerden wij ze kennen. 

Duurzame meubels ‘made in Holland’

Bij het ontwerpen van hun meubels maken Rick en Pim gebruik van een impact framework. Hierin zijn tientallen ‘duurzaamheidsradartjes’ opgenomen die ervoor zorgen dat ze een zo duurzaam mogelijk product maken. 

Rick: “Zo hebben we ervoor gekozen om onze meubels in Nederland te maken zodat we de transportkilometers, en bijbehorende CO2 uitstoot, kunnen beperken. Naast duurzaam hout uit verantwoord beheerde bossen gebruiken we afvalstromen als kokosnotenhaar, gerecycled textiel, afvalpapier en reststromen uit de land- & tuinbouw als bouwmateriaal. Daarnaast ontwerpen we onze meubels zó dat ze eenvoudig op te knappen en te recyclen zijn.”

Pim vult aan: “We onderzoeken voortdurend nieuwe materialen om meubels mee te bouwen. De belangrijkste eisen die we aan ons materiaal stellen is dat het biobased is, bij voorkeur gerecycled en snelgroeiend. Verder mag het niet giftig zijn en ná gebruik ook goed te recyclen zijn. Op dit moment kijken we bijvoorbeeld naar grassoorten die overblijven na het maaien of cellulose-afval uit de rijstteelt.”

De ondernemers werken graag samen met Nederlandse designers voor die gewilde Dutch Design uitstraling. Zo werd de nieuwe Peak Chair ontworpen door Joost van der Vecht die ook voor het iconische merk Pastoe werkt. De kuip en rug van de stoel zijn gemaakt van afvalpapier en de gestoffeerde stoel is gevuld met kokosnotenhaar en voorzien van een laag gerecyclede wol. 

Circulariteit uitgangspunt ontwerp

De meubels van Occony zijn volledig circulair en dit vraagt om een andere manier van ontwerpen. Zo moet alle onderdelen van elkaar kunnen worden gescheiden en, als ze meerlagig zijn, moeten de verschillende grondstoffen ook van elkaar kunnen worden gescheiden. 

Het handhaven van de integriteit van de grondstof, een vereiste voor goede recycling, vormt de grootste uitdaging. Het betekent dat de ingrediënten die aan de basismaterialen worden toegevoegd, zoals een fineer of hars, aan dezelfde strenge eisen als het basismateriaal moet voldoen.

Het merk neemt complete verantwoordelijkheid voor de circulariteit van haar producten. Zo voorzien ze al hun meubels van een unieke scanbare code. Deze kun je gebruiken om het meubel aan te melden voor recycling. Occony zorgt er dan voor dat je meubel wordt opgehaald en geeft het daarna een nieuw leven. Bijvoorbeeld door het op te knappen of te recyclen tot een nieuw designproduct. 

Of de meubels ook écht makkelijk te recyclen zijn moet overigens nog blijken, op dit moment zijn er nog geen producten teruggekomen. Rick: “Onze meubels zijn gemaakt om lang mee te gaan. Uiteraard zijn we wel klaar voor het terugnemen van producten, we kijken dan niet alleen naar recycling maar ook naar het opknappen van de meubels. We zullen er alles aan doen om verspilling te voorkomen!”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Webdesign by Trashure Studio | copyright @2019 Occony

Nieuwsbrief