Ch. 01

Media publicatie

Publicatie interieurbouw 27 maart

Arpa Industriale houdt zich al sinds 1954 bezig met het ontwikkelen en produceren van hoogwaardige HPL in diverse structuren en decoren. Elk jaar vernieuwen en verbazen. Zo kwam 6 jaar geleden het pareltje FENIX tot ontwikkeling en veroverde de markt van interieurdesign tot zorg, van scheepsbouw tot keukenbouwers. Maar wat kan er, naast vernieuwende decoren en product eigenschappen, nog meer verbeterd worden aan deproducten?

Om te blijven innoveren, kijkt Arpa sinds 2010 speciaal naar manieren om op het gebied van duurzaamheid zich extra te kunnen profileren. En dat is gelukt met de gepatenteerde BLOOM kern technologie; door het gebruik van producten uit verantwoord bosbeheer en vervanging van 50% Fenol door het natuurlijke lignine, is dit de uitkomst: 46% CO2-reductie, 38% minder energiegebruik en een 28% lagere water-footprint.

Mooi en toekomstbestendig
Het is ook van belang dat deze bewustwording groeit bij de klanten, zodat duurzaamheid zich van producent tot eindklant kan verspreiden. Occony is één van de klanten die dit, net als Arpa, hoog in het vaandel heeft. Zij ontwerpen en produceren meubilair van natuurlijke materialen waarbij de waarde van de grondstoffen ook na gebruik wordt behouden. Samen met partners zorgen zij ervoor dat grondstoffen na gebruik geretourneerd worden en opnieuw kunnen worden ingezet. Zo zijn ze eindeloos flexibel met mooi en toekomstbestendig design.

Occony staat voor het maximaliseren van het gebruik van biologische recyclebare materialen. Dit doen ze door het maken van demontabele materialen met lijmvrije verbindingen, zonder het gebruik van vluchtige organische stoffen. Hierdoor optimaliseren ze de levenscycli van grondstoffen en werken ze toe naar een positieve CO2 balans. “De natuur voorziet ons van oneindig veel prachtige voorbeelden van steeds herhalende levenscycli. Bij Occony denken we niet anders. Form follows nature.”

Optimale balans
Occony werkt nauw samen met projectinrichters, ontwerpers en eindgebruikers om te komen tot een optimale balans tussen impact, esthetiek en bruikbaarheid.

De producten worden voorzien van een unieke scanbare code, waarmee de klant na het scannen hiervan in een online omgeving terecht komt. Hier ziet men de herkomst van het product, het materialenpaspoort en onderhoudsadviezen. Ook kan hier het artikel aangemeld worden voor refurbishment of recycling. De biologische afvalstromen die ze toepassen in hun meubels zijn tot op vezelniveau recyclebaar zodat van de grondstoffen oneindig nieuwe meubels kunnen worden gemaakt. Door de juiste product- en klantdata zijn ze voorbereid op het innemen van meubilair aan het einde van de levensduur.

Cradle-to-Cradle
De centrale gedachte van de filosofie achter cradle-to-cradle, is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Het eerste verschil met conventioneel hergebruik is dat er geen kwaliteitsverlies is, en geen restproducten die alsnog gestort worden.

Het basismateriaal (afvalpapier) dat wordt toegepast is cradle2cradle gecertificeerd en kan door de lijm die wordt toegepast aan het einde van gebruik weer worden gescheiden en zonder kwaliteitsverlies worden gerecycled.

Samen bouwen aan de toekomst
Op dit moment loopt er bij Occony een R&D traject om Fenix Bloom toe te passen op nieuwe collectie items voor de hospitality- en kantorenmarkt. In deze gebruikersmarkten is het belangrijk dat de toplaag van een meubel slijtvast en mooi is en blijft.

Op dit moment onderzoekt Occony de toepasbaarheid van Fenix Bloom omdat dit een duurzamer alternatief is dan andere traditionele HPL-afwerkingen. Naast 4 vrolijke kleuren FENIX Bloom, bestaat de Bloom collectie daarnaast nog uit 28 Arpa HPL Bloom decoren in 3 verschillende structuren; zijdeglans Erre, hoogglans Lucida en de met de Interzum ‘High Product Quality’ award 2019 bekroonde matte Kér finish.

fenixforinteriors.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Webdesign by Trashure Studio | copyright @2019 Occony

Nieuwsbrief