Ch. 01

Media publicatie

Logo 360 wonen
Occony richt zich op productie volledig duurzame meubellijn

Pim Dekkers: “De esthetiek van een product wordt geoptimaliseerd naar de materialen waar de natuur ons in voorziet”

Vijf jaar geleden richtte Pim Dekkers het bedrijf Occony op, waarmee hij de gelijknamige en volledig duurzame meubellijn produceert. Dit deed hij vanuit het oogpunt dat hij het belangrijk vindt om meubels te produceren die volledig hergebruikt kunnen worden. De Amsterdammer wilt graag met de branche zijn visie delen met betrekking tot zijn eigen meubellijn. “Gezien mijn functie bij Occony is het mijn persoonlijke missie om bij te dragen aan een meer inclusieve en duurzame toekomst”, vertelt hij.

Het begin

Pim weet nog goed hoe het allemaal begon, onderaan de ladder met diezelfde visie; iets doen wat goed is voor de aarde. “Ik zie mezelf nog naar de werkplaats fietsen om het fysieke deel van het werk te doen en dan te beseffen dat om te groeien als business er ook wat verkoop gedaan had moeten worden. Het was voor mij bijna onmogelijk om een gezond evenwicht te bewaren in alle aspecten die daarbij horen en goed te doen voor de wereld.”

“Toen ik een tijdje actief was, wendde ik me tot de B2B-markt voor kantoorinrichting. Ik bouwde een netwerk op en deed een paar geweldige projecten als nieuwkomer. Wat me altijd heeft gefascineerd, is de ongelooflijk scherpe prijsstelling van meubels, de ongeremde toestroom van nieuw gewonnen grondstoffen, het gebrek aan verantwoordelijkheid van de fabrikant voor de grondstoffen en de daaropvolgende levenscycli van het product, of ze nu afkomstig zijn vanuit natuur of een meer kunstmatige achtergrond hebben. Waar ik nog steeds niet bij kan is dat als de natuur ons letterlijk zoveel voorbeelden geeft van oneindige levenscycli door regeneratieve systemen. Waarom kijken we dan niet uitgebreider naar dit concept? Als we niet leren waarderen wat dit inhoudt voor ons, dan is er weinig reden om te denken dat we het leven kunnen blijven leven dat we gewend zijn. Zet je televisie aan voor de laatste plaatselijke overstroming, het volgende (bijna) uitgestorven exotische dier en prachtige flora en fauna die verdwijnt voor commercieel gewin, en het breekt mijn hart.”

Keerpunt
“Eind 2018 heb ik meubellijn Occony opgericht. Het is een afgeleide van een Maleisisch accent en staat voor keerpunt, verlangend om dingen anders te doen met een toekomstgerichte aanpak. Als bedrijf geloven we in een wereld waar kwaliteitsmeubilair is gemaakt van natuurlijke en recyclebare materialen. We richten ons zoveel mogelijk op het gebruik van biobased afvalstromen. Door deze te gebruiken, wordt de uitputting van nieuw onontgonnen grondstoffen voorkomen en als zodanig behouden ze hun waardevolle rol in bestaande ecosystemen.”

Herbruikbaar
Alle meubelen die Occony ontwerpt en produceert, daarvan zijn alle materialen herbruikbaar. “Als wij een product gaan ontwerpen, kijken we welke materialen we kunnen gebruiken. Normaal wordt er eerst naar het design gekeken, dan pas naar de grondstoffen. Doordat wij dit andersom doen, kunnen wij onze producten maken van overbodige materialen in de industrie.”

Alle producten van het meubelbedrijf worden gelabeld met een LIoop sticker, dit hoort allemaal bij het unieke concept. “Lloop is een onafhankelijk platform dat toezicht houdt op grondstoffen en de verwerking daarvan, waarbij elke stakeholder informatie kan inzien en toevoegen.”

“Via een scanbare code kan van elk product worden ingezien wat de samenstelling en herkomst is. Lloop krijgt daarnaast inzicht in de locatie en eigenaar.

Alle Lloop-producten in Nederland (en daarbuiten) staan dus geregistreerd. Daarnaast maken we een inschatting van retourdata van producten. De product- en grondstofinformatie tellen we bij elkaar op, zo kunnen we aan onze toeleveranciers gericht voorspellen wanneer grondstoffen terugkomen voor recycling. Want is de toeleverancier niet verantwoordelijk voor de grondstof die zij ontwerpen, produceren en verkopen? In de nieuwe wereld wel.

De verantwoordelijkheid die een meubelproducent vervolgens heeft is om de ‘proof of integrity’ van grondstoffen te waarborgen, van binnenkomt, productie tot en met het eindgebruik.” 

 

Publicatiedatum: wo 26 aug 2020
Auteur: Adrian Karreman
© Wonen360.nl

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Webdesign by Trashure Studio | copyright @2019 Occony

Nieuwsbrief